Centrala prin condensare mai eficienta, dar mai scumpa decat cele obisnuite

Sa zicem ca nevoie de caldura avem numai in anotimpurile reci, de toamna tarziu, pana primavara. La fel de adevarat este ca de cand cu schimbarile climatice tindem sa avem doua anotimpuri: 6 luni de caldura si 6 luni de frig si constatam ce nevoia de centrala creste.

Anul acesta am facut focul pana la sfarsitul lunii mai.

Intr-un apartament sau casa ne trebuie insa mereu apa calda. Traim intr-o era in care igiena este foarte importanta si facem baie cel putin de doua ori pe zi: un dus dimineata, inainte de plecarea la serviciu si altul la intoarcere sau inainte de culcare. Se intelege ca nu putem sa ne spalam pe cap cu apa rece. Si hainele pe care le purtam se impune sa fie mereu curate.

Lucrurile la care tinem mult, scumpe si fine nu le bagam la masina impreuna cu celelalte, care s-ar putea decolora, ci le spalam de mana.

Bluzele din matase fina, din dantela, rochiile cu aplicatii din margele sau diferite flori se spala cu multa atentie, in apa calduta, cu un detergent potrivit.

Iata motivele pentru care avem nevoie de centrale perfermante si economice, iar centralele termice prin condensatie

merita investitia dintr-un punct de vedere, cu toate ca pretul acestora este de doua ori mai mare decat al celor obisnuite.

In primul rand, o astfel de centrala consuma de doua ori mai putin gaz sau electricitate, deci se amortizeaza costul ridicat al centralei.

Caldura si apa calda vor fi mult mai ieftine, iar resursele mediului sunt protejate. Randamentul unei centrale prin condensare este cu 20% mai mare decat al celor obisnuite.

Eficienta energetica se plateste insa scump, fiindca cercetarile au demonstrat ca o centrala prin condensare polueaza de doua ori mai mult decat una obisnuita:

  1. a) prin apa acida care ajunge in canalizare si apoi in pamant
  2. b) prin noxele eliminate in atmosfera.
  3. c) conductele se strica repede fiindca trebuie sa fie rezistente la acid.

Tot ceea ce un om economiseste cu o astfel de centrala este anulat de costurile poluarii excesive si de inlocuirea tevelor.

Poate ca factorii de decizie europeni ar trebui sa revina asupra directivei conform careia in viitor sa se fabrice numai centrale prin condensare si sa se elimine de la vanzare cele obisnuite.

Tehnologia noua dupa care sunt facute nu este deloc eficienta din moment ce polueaza si aerul si panza freatica si se strica si tevile.

Mediul curat are prioritate, fiindca degeaba facem economie la electricitate si gaz, daca otravim aerul si padurile.

In prezent, cumparatorii inca mai au de ales si trebuie sa cantareasca bine aceste detalii si sa aleaga judicios.

Trebuie sa clarificati de la inceput asteptarile pe care le aveti de la centrala, dar sa va ganditi ca un mediu curat ne priveste pe toti, mai ales ca il vom lasa mostenire copiilor si nepotilor.

Pe site-ul Tehnologistul.ro gasiti mereu informatii utile, de aceea va invit sa va abonati, sa fiti la curent cu noile descoperiri ale stiintei si cu prezentari obiective ale acestora.

Fiti informati, fiindca asa puteti sa faceti alegeri corecte si sa nu fiti pacaliti de promisiuni fara acoperire sau de promisiuni prezentate intr-o lumina exclusiv favorabila!

 

 

 

Cristina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *