Brâncuşi, omagiat în Japonia

Sculptorul Constantin Brâncuşi va fi omagiat în Japonia la mijlocul lunii martie.

Manifestările se vor desfăşura la Tokyo, în ziua de 15 martie, sunt la cea de-a treia ediţie şi cuprind o expoziţie cu opere ale unor artişti contemporani români şi japonezi, o fotoexpoziţie cu aspecte din timpul ultimei ediţii a simpozionului anual de sculptură care se desfăşoară la Târgu-Jiu, precum şi o ceremonie în cadrul căreia cei mai valoroşi sculptori japonezi vor fi distinşi cu Premiile Constantin Brâncuşi – marele premiu, un premiu pentru debut, un premiu special şi un premiu de excelenţă. Trofeele care vor fi oferite alături de diplomele cu însemnele Primăriei Târgu-Jiu sunt opere de artă turnate în bronz, realizate de sculptorul târgujian Paul Popescu, recompunând motive brâncuşiene ale Ansamblului Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuşi.
Manifestările sunt organizate de către Asociaţia de Schimburi Culturale Japonia-România, Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Ambasada României în Japonia şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu. Primăria Târgu-Jiu va fi reprezentată la manifestările omagiale Brâncuşi de viceprimarul Ion Roman Bărbuţi.
Prezenţa în Japonia la manifestările omagiale Brâncuşi a viceprimarului Ion Roman Bărbuţi va da un nou impuls excelentelor relaţii în plan cultural statornicite în ultimii patru ani între municipalitatea târgujiană şi Asociaţia de Schimburi Culturale Japonia-România.

Despre Primaria Targu-Jiu

La precedentele ediţii ale manifestărilor din Japonia a participat primarul municipiului Targu-Jiu, Florin Cîrciumaru. Invitaţia adresată pentru un reprezentant al autorităţilor locale să participe şi în acest an la manifestările de la Tokyo a fost făcută de către doamna Shizuko Onda, preşedinte al Asociaţiei de Schimburi Culturale Japonia-România. Cheltuielile legate de deplasarea în Japonia sunt finanţate de partea japoneză. În luna februarie, la manifestările aniversare Brâncuşi de la Târgu-Jiu, din partea asociaţiei japoneze a fost prezent directorul acesteia, sculptorul Toshio Yanagisawa, care s-a aflat pentru a doua oară în oraşul lui Brâncuşi, prima dată, în anul 2001, ca participant la ediţia inaugurală a simpozionului de sculptură.