2009 – Anul International al Astronomiei

In anul 2009 se implinesc 400 de ani de cand Galileo Galilei a indreptat pentru prima data o luneta catre bolta instelata si a facut posibile descoperiri astronomice uluitoare care au schimbat pentru totdeauna conceptia omenirii despre lume.

Pentru a marca acest eveniment, dar si importanta astronomiei ca stiinta, a 62-a Adunare Generala a ONU a declarat 2009 drept An International al Astronomiei. ONU a desemnat UNESCO drept agentie coordonatoare a activitatilor care se vor desfasura in acest cadru in colaborare cu Uniunea Astronomica Internationala (UAI) – prima asociatie internationala a unor oameni de stiinta realizata dupa Primul Razboi Mondial – , organizatie din care Romania face parte. Anul International al Astronomiei a fost lansat la sediul UNESCO Paris in zilele de 15 si 16 ianuarie 2009

Anul International al Astronomiei 2009 – AIA2009 – are ca scop atat marcarea saltului monumental realizat in stiinta, cat si descrierea astronomiei ca un efort stiintific global pasnic, care uneste astronomii intr-o familie internationala, multiculturala, de oameni de stiinta care lucreaza impreuna pentru a gasi raspunsuri la unele dintre cele mai importante intrebari pe care le-a pus vreodata omenirea. AIA2009 va fi o sarbatoare mondiala a astronomiei si a contributiilor sale pentru societate si cultura, stimuland interesul intregii lumi pentru astronomie si pentru stiinta in general.

Fiind focalizata in special pe tineret, actiunea AIA va servi drept platforma pentru informarea publicului despre ultimele descoperiri ale astronomiei, subliniindu-se in acelasi timp atat rolul esential al astronomiei in cunoastere cat si contributiile sale remarcabile la rezolvarea problemelor globale.

Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, in colaborare cu Comitetului Roman pentru Anul International al Astronomiei in Romania, marcheaza deschiderea la Sibiu a Anului International al Astronomiei in Romania printr-un program care va cuprinde :

-seminarul international “Intrebari esentiale despre UNIVERS“, 6-7 februarie, Biblioteca ASTRA; in deschidere, domnul academician Basarab Nicolescu va sustine o conferinta publica cu aceeasi tema – 6 februarie, ora 9.15, Sala de conferinte a Bibliotecii Astra din Sibiu;
-un moment festiv de semnare a Protocoalelor de colaborare pentru Anul International al Astronomiei 2009 intre CNR UNESCO si Consiliile Judetean si Municipal Sibiu, moment care va avea loc la ora 11.45 la Primaria Sibiu si la care vor participa: Dl. Sergiu NISTOR, Secretar General al CNR UNESCO, dl. Nicolae MANOLESCU, ambasador al Romaniei la UNESCO, dl. Marius IOSIFESCU, vicepresedinte al Academiei Romane, dna. Astrid FODOR, viceprimar al municipiului Sibiu, dl. Martin BOTTESCH, Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, dna Magda STAVINSCHI, punct focal AIA 2009 pentru Romania, oaspeti de peste hotare.
-un moment spectaculos, lansarea de rachete si inaltarea unui balon AIA 2009, intre orele 12.45 -13.15 in Piata Mare din Sibiu :
-o reuniune de lucru a Comitetuluii National Roman pentru Anul International al Astronomiei 2009.

Astronomia este cea mai veche stiinta a omenirii. De-a lungul timpului astronomia a jucat un rol important in cele mai multe culturi, iar astazi continua sa fie o deschizatoare de drumuri. Este suficient sa amintim doar cateva aplicatii ale astronomiei: masurarea exacta a timpului, calculul si alcatuirea calendarelor de folosinta curenta, stabilirea hartilor geografice si topografice, metodele de orientare astronomica, previziunea fenomenelor astronomice, studiul miscarilor aparente si reale ale corpurilor ceresti, studiul structurii fizice a corpurilor ceresti si al compozitiei lor chimice, studiul interactiunilor gravitationale, radiative, magnetice, ale corpurilor ceresti, utilizarea satelitilor artificiali, statiilor spatiale si navelor cosmice pentru realizarea de experiente si cercetarea Pamantului si a materiei extraterestre (predictii meteorologice, teledetectie, telecomunicatii etc.), studiul interactiunii fenomenelor solare cu cele terestre si problema captarii energiei solare (conversia energiei), studiul structurii interne a Soarelui si a stelelor, in vederea realizarii unui reactor de fuziune nucleara, urmarirea asteroizilor care au traiectorii periculoase pentru Terra si stabilirea unor metode eficiente pentru inlaturarea unor posibile coliziuni cu Pamantul, efectuarea unor experimente pentru extinderea cunoasterii umane. Cu aceasta paleta de aplicatii practice din ce in ce mai eficiente economic, astronomia ofera posibilitatea unei game diverse de formari profesionale , in prezent si in perspectiva deceniilor viitoare.

Astronomia a contribuit si contribuie la dezvoltarea stiintelor fundamentale, a matematicii, fizicii, biologiei, geografiei, geologiei, ecologiei, filosofiei, economiei, dar si a stiintelor umaniste, fiind – alaturi de genetica si informatica – una dintre din cele mai dinamice stiinte. Prin aceasta abordare interdisciplinara, astronomia si astrofizica contribuie la formarea unei gandiri stiintifice unitare, foarte utila unei societati in continua globalizare.

Istoria astronomiei este extrem de instructiva, in expunerea dezvoltarii oglindindu-se insasi dezvoltarea spiritului omenesc. Castigul adus de acest studiu este, in primul rand, un castig intelectual. Mai mult, ea ajuta la conservarea patrimoniului cultural mondial, din care astronomia face parte.

Contributia cunoasterii astronomice romanesti la acest patrimoniu mondial este remarcabila, presarata de multe prioritati mondiale. Ea porneste din mileniul I, cu sanctuarul dacic din Gradistea Muncelului, continua cu episcopul Ioan Vitez, fondatorul Observatorului de la Oradea in anul 1445, cu Johannes Honterus, autor la 1548 de manuale de cosmografie, cu Conrad Haas care pe la 1550 foloseste primul denumirea de racheta in trepte, cu Spiru Haret, Constantin Gogu, Nicolae Coculescu si Nicolae Donici, cu infiintarea la 1908 a Observatoarelor Astronomice de la Bucuresti si Dubasari si continua in anii nostri cu aparitia primului satelit artificial de creatie romaneasca. Cu toate ca Astronomia nu mai este disciplina obligatorie in curriculumul scolar, incepand cu anul 2003 Romania participa la Olimpiada Internationala de Astronomie inregistrand rezultate notabile la editiile din 2004 (Ucraina, 2 medalii), 2006 (India, 2 medalii), 2007 (Ucraina, 5 medalii) si 2008 (Italia, 4 medalii), unele chiar de aur.

Printre marile evenimente planificate pentru acest An se numara proiect
ele: 100 ore de astronomie pe tot globul, in 2-5 aprilie, Galileoscopul, care isi propune sa ofere milioane de telescoape simple, accesibile, usor de asamblat si utilizat; De la Pamant la Univers, Cunoasterea Universului; a 19-a Noapte a Stelelor pe data de 24-26 iulie, etc. UNESCO isi propune sa incurajeze toate statele membre sa participe la acest eveniment si sa organizeze actiuni la orice nivel menite sa promoveze accesul la noile cunostinte si experiente ale observarii astronomice.