Tuburile cu LED-uri scot „neoanele” la pensie!

Pana la urma, s-a dat si bunicul pe brazda! S-a hotarat si el sa renunte la neoane si sa cumpere tuburi led! Bunicul e, ca toti batranii mai de moda veche. Fiind amandoi electronisti de meserie, ne cam ciondanim cand vine vorba de tehnologii. Bunciul prefera lampile, eu prefer amplificatoarele de putere cu MOSFET-uri si preamplificatoarele cu circuite integrate. Eu prefer VU-metrele cu LED-uri. Bunicul leprefera pe cele „batranesti”, cu ac, si le detesta cu pasiune pe cele cu LED-uri. De asta m-am mirat cand s-adus pe Calea Vacaresti nr. 276 la showroom-ul celor de la V-Tac si s-a intors de acolo cu jumatate de duzina de tuburi cu LED-uri! I-am explicat nu odatacatraim in secolul XXI si ca tehnologia evolueaza. Am incercat sa-i fac chiar un scurt istoric al tuburilor cu LED-uri, pecare il reproduc mai jos…

Nu se stie exact cand si cum au aparut tuburile cu LED-uri, care seamana ca forma si dimensiuni cu tuburile fluorescente „clasice”, cunoscute sub numele de „neoane”. Se pare ca prin anul 2000… Se stie insa cu certitudine de ce au aparut – pentru ca, la inceputul celui de-al treilea mileniu, tehnologia de fabricare a LED-urilor albe a devenit suficient de fiabila si eficienta din punct de vedere economic pentru a se putea trece la productia de serie. Astazi, tuburile cu LED-uri se afla la a patra generatie, ceea ce, luand in considerare faptul ca aceasta categorie de produse nu a aparut de prea mult timp pe piata, e ceva! Ca principiu de constructie, tuburile cu LED-uri seamana intrucatva cu benzilecu LED-uri: mai un mare numar de diodele fotoluminiscente de putere medie sunt dispuse „in linie”, astfel incat emisia de lumina este egal repartizata peintreaga lungime a corpului de iluminat. Multe modele de tuburi cu LED-uri sunt construite in asa fel incat pot inlocui tuburile fluorescente imediat si fara nicio problema – au aceleasi dimensiuni si aceleasi sisteme de prindere, si se alimenteaza tot cu 220 de volti curent alternativ.

Insa spre deosebire de acestea, tuburile cu LED-uri au avantajul ca lumina lor poate fi orientata. Si mai au un avantaj: nu sunt facute din cilindri sticla umplute cu gaze rare (de aici si denumirea populara de „neoane”), ci din plastic si aluminiu. Asta le face foarte greu de spart… In afara de fiabilitate, tuburilecu LED-uri se remarca si prin eficientae conomica, adica prin consum redus. Un tub cu LED-uri de 17 W are aceiasi intensitate luminoasa ca a unui tub fluorescent de 45 de W si o intensitate luminoasa echivalenta cu a unui (ipotetic) bec cu incandescenta de 81 de W – deci aproape de cea a mult cautatelor becuri de 100W! In plus, tuburile cu LED-uri oferite de V-Tac au o durata de viata foarte mare (20.000 de ore de functionare), nu emit radiatii ultraviolete si nici infrarosii si, spre deosebire de tuburile fluorescente clasice, ating intensitatea luminoasa maxima imediat. Si tot spre deosebire de neoane, care pot fi fabricate intr-o singura varianta – cu o lumina rece – tuburile cu LED-uri vin in mai multe variante: cu lumina alba calda, alba naturala si alba rece – la alegere!

Ei bine, credeti ca argumentele de mai sus l-au convins pe bunicul? Ei bine, nu! S-a „convertit” de abia dupa ce a aflat ca, mai nou, se fac si lampase de mineri cu LED-uri…

Cristina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *