Cum sa sudezi in conditii de maxima siguranta?

Pentru ca exista tot mai multe proiecte in care sunt folosite confectii sudate , este important sa stiti cum puteti suda in conditii  de maxima siguranta.

Lucrarile de sudare sunt obisnuite in confectii metalice industriale si pentru constructii. Cu toate acestea, aceasta activitate implica o multime de riscuri. Luati in considerare riscul de arsuri, electrocutare si radiatii. Prin urmare, este necesara adoptarea unor masuri de protectie.

Reguli de sudare si taiere

Ca si in cazul oricarei alte activitati care implica risc, angajatorul este obligat sa ia masuri de siguranta atunci cand se efectueaza lucrari de sudura. In acest sens, acesta din urma este responsabil de alegerea, utilizarea corecta, intretinerea corespunzatoare si inlocuirea in timp util a vestimentatiei de lucru. CEN / TR 15321: 2006 stabileste o serie de dispozitii in acest domeniu. Aceasta directiva europeana este cunoscuta si prin acronimul SUCAM, care inseamna: selectarea, utilizarea, ingrijirea si intretinerea imbracamintei de protectie.

Cu alte cuvinte, angajatorul trebuie sa asigure disponibilitatea constanta a echipamentului personal de protectie adecvat. In plus, aceste dispozitive de protectie trebuie sa indeplineasca cerintele EN-ISO 11611. Pentru operatiile de sudare cu riscuri suplimentare cum ar fi operatiile de sudura cu arc, aceste articole de imbracaminte trebuie, de asemenea, sa respecte standardul E-IEC 61482-1-2. Si pentru sudura MIG/MAG este important sa fie folosit echipamentul de protectie.

Deci, in ceea ce priveste reglementarea ne-am lamurit, sa mergem mai departe la practica. Care este echipamentul de protectie pe care va trebui sa il aveti pentru siguranta? Urmatoarele sunt diferite echipamente de protectie individuala necesare pentru sudare.

Cerintele pentru articolele de imbracaminte pentru sudura sunt stabilite in EN-ISO 11611 (fosta EN 470-1). Imbracamintea care respecta acest standard protejeaza sudorul impotriva scanteilor, stropilor, radiatiilor UV si contactului accidental cu flacara. EN-ISO 11611 face distinctia intre doua clase de imbracaminte de sudura:

Clasa 1: imbracaminte conceputa pentru tehnici de sudare caracterizate prin productia limitata de picaturi sau stropi de metal topit. Exemple: TIG, MIG, gaz, microplasme, sudare cu puncte si sudare cu arc electric cu electrozi acoperiti cu rutil;

Clasa 2: imbracaminte conceputa pentru tehnici de sudare grele si periculoase, caracterizate prin productia masiva de picaturi si stropi de metal topit. Exemple: MAG, sudare MIG cu flux inalt sau cu arc MIG, taiere cu jet de plasma, taiere cu flacara si sudare cu arc folosind electrozi acoperiti cu celuloza. Aceste articole de imbracaminte sunt, de asemenea, obligatorii pentru lucrarile de sudura realizate in spatii inchise.

In orice operatiune de sudura, hainele de lucru trebuie sa indeplineasca urmatoarea misiune: sa protejeze sudorul, permitandu-i suficienta libertate de miscare. Scanteile si stropii din timpul sudurii pot genera arsuri grave. Ca imbracaminte de protectie, este nevoie de un costum de sudor, un sort de sudor, protectii pentru maini si umeri, la care se adauga o casca de protectie.

Protectia ochilor este esentiala pentru sudarea in siguranta. Ochelarii de protectie, mastile si castile de protectie pentru sudura sunt si ele echipamente de protectie foarte importante pe care fiecare sudor ar  trebui sa le poarte in timpul muncii.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *