Oxigen Tour va ofera ocazia sa vedeti Aurora Boreala!

In mitologia greco-romana, Aurora era zeiţa zorilor de zi, a rasaritului de soare, a momentului Nasterii Luminii. In timp, substantivul propriu s-a trasnformat in substantiv comun, pentru a desemna Aurora Boreala, aceste feerice si fantastice lumini care apar dincolo de Cercul Polar de Nord in anotimpul rece, care incepe acolo mult mai devreme… Cei care vor sa vada cu ochi lor aceasta minune a Nordului ar face bine sa memoreze urmatoarele trei cuvinte: excursie aurora boreala. Este vorba de o excursie de aproape doua saptamani in Norvegia (o zi pentru dus, 11 zile de vizitat aceasta tara cu peisaje unice, locuita de urmasii vikingilor, si o zi pentru intors) oferita de Oxigen Tour.
Aurora Boreala se vede cel mai bine in Arhipelagul Lofoten, unde iarna incepe in septembrie si se termina in aprilie. O buna parte din iarna, Soarele dispare cu totul, dar in locul lui, pe cer danseaza o incredibila si fascinanta lumina venita parca de nicaieri, care de cele mai multe ori e verde. Uneori Aurora Boreala isi schimba culoarea. Verdele de smarald devine din ce in ce mai palid si se transforma in galben, apoi intr-un roz diafan, care uneori devine rosu precum rubinele. Alteori, pe cer apare un splendid mov, ca de ametist. Si nu putini au fost cei care au avut fericita ocazie de a fotografia aurore boreale in care toate aceste culori apar impreuna, imbratisandu-se in simfonii cromatice care pot sa-l faca de rusine chiar si pe cel mai genial pictor!
Vikingii isi inchipuiaun ca Aurora Boreala este lumina reflectata de armurile Valkiriilor, „fecioarele cu scut” (si cu sabii!) care il slujeau pe Odhinn, zeul suprem al panteonului scandinav. Invatatii din Evul Mediu au cautat tot soiul de explicatii rationale, lansand tot soiul de teorii, care mai de care mai fantastice. Unii credeau ca ghetarii din indepartatul Nord inmagazineaza pe timp de vara lumina Soarelui (care ramane pe cer chiar si la miezul noptii), pentru a o elibera apoi in timpul iernii (cand Astrul Zilei se ascunde timp de saptamani sau chiar luni intregi) sub mirifica forma a Aurorei Boreale. Altii sustineau sus si tare ca dincolo de Oceanul Inghetat de Nord ar fi un tinut al flacarilor, iar altii credeau ca Soarele, chiar si dupa ce apune si „se ascunde dincolo de marginile Pamantului” are in el inca destula putere pentru a „arunca flacari” pe cer si ca o face pentru a nu-i lasa pe oameni prada intunericului absolut. Stiinta moderna a sfarsit – asa cum era si de asteptat – prin a demistifica toate aceste produse ale imaginarului colectiv medieval si post-medieval. Acum se stie cu precizie ca Aurora Boreala este produsa de interactiunea dintre asa-numitul „vant solar”, care consta din particule incarcate energetic (de cele mai multe ori, electroni), cu straturile superioare ale atmosferei terestre. Culoarea Aurorei Boreale este in functie de inaltimea la care are loc aceasta interactiune: mai jos, la circa 100 de km altitudine, se formeaza culoarea verde, iar mai sus, la 320 de kilometri, apar nuante de rosu si albastru. Problema este ceva mai complicata, pentru ca galbenul si verdele apar cand electronii „lovesc” atomi de oxigen, iar albastrul, movul si rosul, cand „lovesc” atomii de azot.
Daca doriti sa ajungeti in Arhipelagul Lofoten ca sa vedeti acest spectacol unic, incepeti prin a va deplasa la punctul de lucru Oxigen Tour, situat pe Bulevardul Gheorghe Sincai, nr. 9, bl. 3, sc. A, ap. 6, Bucuresti (program: Luni-Vineri: 10:00 – 19:00). Puteti da un telefon la 0771 465 864 sau trimite un e-mail pe adresa contact@oxigentour.ro.

Cristina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *