Cum apar pungile de sub ochi. Cum si unde puteti scapa de ele
Atat femeile, cat si barbatii se pot confrunta, chiar inaintea implinirii varstei de 30 de ani, cu o problema foarte neplacuta din punct de vedere estetic: pungi sub ochi. Acestea nu-si fac aparitia dintr-o data, ci insidios, incetul cu incetul; „debuteaza” sub forma unor mici „pernute” care apar sub pleoapa inferioara. In timp, aceastea se pot mari, sfarsind prin a se transforma in umflaturi inestetice ale pielii.
Cauzele aparitiei pungilor de sub ochi sunt multimple.
Poate fi vorba de (din pacate, deja banalul) surmenaj, cauzat de oboseala (somn insuficient). Sau poate fi vorba de o sinuzita cronica sau de o rinita alergica, din cauza carora pielea de sub ochi se umfla. Muschii si ligamentele situate de o parte si de cealalta a nasului, la nivelul canalului lacrimal, pot slabi in decursul timpului.
Din cauza umflarilor repetate, pielea isi pierde elasticitatea si astfel apar neplacutele pungi de sub ochi. Cei care au nasul infundat si simt dureri la nivelul arcadelor sau la nivelul obrajilor, trebuie sa consulte un medic alergolog.
Nu trebuie uitat nici factorul genetic – predispozitia de a face pungi sub ochi se mosteneste de la parinti. O alta cauza este, evident, procesul natural de imbatranire, care uneori debuteaza prematur. De obicei, exista o anumita cantitatate de grasime in zona de sub ochi, care este tinuta in loc de ligamente. In timp, aceste ligamente devin mai laxe si se detensioneaza, permitand grasimii de sub ochi sa inainteze spre suprafata pielii, formand astfel pungutele de sub ochi. Odata cu pierderea elasticitatii pielii acestea cresc, transformandu-se in saculete…
Exista mai multe solutii pentru a scapa de nesuferitele pungi de sub ochi.
Una ar fi cremele pe baza de heparina, produs folosit in tratarea hemoroizilor, dar acest tratament este eficient doar in faza incipienta. In plus, exista riscul patrunderii cremei in ochi, motiv pentru care aplicarea acesteia la nivelul pleoapelor inferioare trebuie facuta cu maxima prudenta.
O alta solutie – din pacate, temporara – este injectarea de substante care umplu ridurile, cum ar fi Restylane sau Juvederm. Aceste fillere (denumirea vine de la verbul englezesc „to fill”, care inseamna “a umple”) se injecteaza in pungile de sub ochi, intr-o faza ulterioara fiind utilizat Botox-ul pentru a netezi ridurile. Efectul acestei proceduri este un aspect intinerit, dar de cele mai multe ori trebuie repetate tratamentele la fiecare 8-9 luni, ducand la costuri ridicate de-a lungul timpului.
Cea mai eficienta solutie pe termen lung (doua decenii si chiar mai mult) ramane interventia chirurgicala de blefaroplastie (liftingul pleoapei). Aceasta procedura – care nu necesita internare, si dureaza circa o ora, fiind necesara doar anestezia locala – consta in inserarea unei canule electronice de dimensiuni reduse „topeste” grasimea acumulata sub pleoape. Daca la persoanele tinere aceasta procedura este suficienta, la cele in varsta este necesara si indepartarea excesului de piele de la nivelul pleoapei inferioare. Recuperarea dupa operatie se face in circa doua saptamani.
Unul dintre cei mai buni specialisti in acest domeniu este doctorul Gad Renert, absolvent al Facultatii de Medicina a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Dupa ce a activat timp de 6 ani la sectia de chirurgie plastica si reparatorie a Spitalului de Urgenta Floreasca, si-a deschis – in anul 2008 – propria sa clinica de chirurgie estetica, situata pe strada Herastrau nr. 1, în apropiere de Piata Charles de Gaulle. Pentru mai multe informatii, puteti accesa atat site-ul oficial al doctorului Renert, cat si paginile de Facebook Dr.Renert Body Line si Dr Renert Gad-Centru de estetica medicala, iar pentru o programare la clinica sa din strada Herastrau nr. 1, sunati la 0731 030 000.