Avantajele iluminatului stradal cu panouri fotovoltaice

Inovatiile tehnologice din ultima perioada au deschis calea spre reinventarea iluminatului stradal prin intremediul energiei solare. In toate orasele civilizate iluminatul stradal se face inca de acum foarte multi ani, insa pentru a economisi bani si pentru a proteja mediul inconjurator, in ultima perioada foarte multe orase au trecut la iluminatul stradal cu panouri fotovoltaice.

Aceste lumini stradale sunt surse de lumina exterioara, care sunt alimentate cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Panourile sunt de cele mai multe ori montate pe structura de iluminat sau conectate la stalp. Acestea au o baterie care se incarca pe parcursul zile cu energie solara si care asigura alimentarea lampii fluorescente sau LED pe toata durata noptii. Panourile fotovoltaice nu au nevoie de caldura solara pentru a produce energie electrica. Acestea percep lumina solara si pe aceasta o transforma in energie electrica cu ajutorul careia ulterior alimenteaza lampile.

Panourile fotovoltaice pot da lumina mai multe nopti la rand, chiar daca pe timpul zilei soarele a fost destul de scump la vedere. Tocmai din acest motiv, tot mai multe orase aleg aceasta metoda de iluminat public, in detrimentul metodelor clasice.

Luminile stradale solare sunt independente de reteaua publica, ducand la reducerea costurilor de exploatare. Ceea ce inseamna ca acestea nu sunt conectate la furnizorul de energie electrica. Panourile care nu sunt conectate la retea, sunt numite sisteme de panouri fotovoltaice off grid. Acestea insa pentru a alimenta lampile si noaptea au nevoie de o baterie, unde sa poata stoca energia acumulata pe timp de zi.

Luminile stradale solare necesita o intretinere mai mica decat farurile conventionale. Acestea au sanse mai mici de supraincalzire, deoarece firele solare nu au fire externe. In acest fel si riscul de accidente este redus la minimum.

Luminile stradale solare sunt ecologice, avand in vedere ca panourile fotovoltaice depind exclusiv de soare, eliminand astfel contributia ta la amprente de carbon. De asemenea unele parti ale sistemelor solare de iluminat stradal pot fi transportate cu usurinta chiar si in zone indepartate daca este nevoie, facand aceste solutii mai eficiente si mai utile la problemele de iluminat. Iar in acest fel exista posibilitatea iluminarii strazilor chiar si din cele mai indepartate sate, unde poate nu a ajuns inca reteaua de energie electrica nationala.

Sistemul solar este cea mai fiabila si curata sursa de energie electrica care se poate potrivi cu o gama larga de aplicatii. Astfel ca poate fii folosit atat pentru iluminat stradal, cat si pentru alimentarea propriei case sau pentru crearea unui parc fotovoltaic, de unde sa injectezi energie in reteaua nationala.

Alege sa instalezi un astfel de sistem fotovoltaic la tine acasa, iar daca ai ocazia propune primariei orasului tau trecerea la iluminatul stradal cu panouri fotovoltaice. In acest fel vor scadea costurile la energia electrica si veti contibui cu totii la protectia mediului inconjurator.

Cristina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *