Design de vitrina – arta care convinge trecatorii sa viziteze magazinele

In tarile bogate, trecatorii pe marile bulevarde comerciale sunt imbiati de magazine cu vitrine care sunt adevarate opere de arta. Artistul are sarcina de a decora o vitrina care sa impresioneze, iar identitatea marcii se reflecta si in povestea spusa intr-un astfel de decor.

Produsele cu poveste

Trendul in design de vitrina este crearea unei povesti – la fel ca in spoturile publicitare –, cu care sa se identifice clientul si, astfel, sa fie determinat sa cumpere produsul unei marci.

O vitrina deosebita este ca un tablou sau ca o scena, in care sunt asezate produsele, acestea fiind, de fapt, pretextul alegerii decorului, nu neaparat centrul atentiei artistului care concepe decorul. Astfel, un magazin al unui designer important de haine a realizat o scena in care personajele (manechine purtand haine ale marcii) redecoreaza o incapere asezand niste tablouri cu caprioare, iar prezenta unor caprioare sugereaza chiar o conotatie simbolica a scenei.

Sau un magazin dedicat hainelor pentru copii a redat in vitrina un decor sugerand un lan de grau si flori de in, iar manechinele-copii pareau ca alearga prin lan purtand haine de in, cu culori pastelate.

Astfel de vitrine implica un adevarat demers artistic, chiar scenografic, necesitand diverse materiale naturale sau artificiale, culori sau ale materiale care pot fi prelucrate artistic.

Decorul care atrage privirile pentru a valorifica un produs sau o gama de produse

O vitrina viu colorata atrage cu siguranta privirile, cu conditia sa existe un aspect decorativ placut in design-ul acesteia.

De exemplu, un magazin de haine a ales intr-o primavara sa decoreze vitrina ca un urias tablou plin cu flori, in care se incadra si manechinul purtand o rochie de sezon. Rama acestui tablou incadra aranjamente florale, insa acest decor complicat de realizat ar putea fi inlocuit cu o imprimare pe folie magnetica a unei imagini cu aranjamente florale.

Identitatea marcii reflectata si in vitrina

Culorile marcii sunt de multe ori alese in decorarea unei vitrine pentru a pastra identitatea in imaginea magazinului. De exemplu, o vitrina in care predomina portocaliul face ca trecatorul sa o identifice cu o anumita companie de telefonie mobila care are portocaliu si negru drept culori de identitate.

Folosirea culorilor sau a altor elemente din manualul de identitate a marcii in designul de vitrina este o solutie abordata de companiile care sunt cunoscute deja publicului prin intermediul unei publicitati agresive, dar si firmele mai putin cunoscute pot obisnui lumea cu anumite culori cu care sa se identifice.

Cristina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *