Iarna tarzie, o binecuvantare pentru iubitorii muntelui

S-a indurat Dumnezeu de noi si ne-a daruit o iarna tarzie, zapada in mijlocul primaverii sa nu ne fie dor de nea in mijlocul verii. Omul, nerecunoscator din fire, tanjeste mereu dupa ceea ce nu are si carteste.

De pilda, vara, in mijlocul caniculei se trezeste fiindu-i dor de zapada, iar iarna se roaga sa vina mai repede luna lui cuptor. Poate ca i s-a tocit rabdarea tot asteptand: sa vina duminica, sa vina Craciunul, sa vina Anul Nou, sa vina Pastele…

Dintre toate formele de relief, cea mai fascinanta mi se pare muntele fiindca de copil imi doream sa ajung pe piscuri, sa intind mana si sa rup un nor de pe cer sau sa iau noaptea o stea si sa mi-o bag in san. In orice anotimp stancile sunt fascinante. Paduri, pesteri, parauri, pajisti, vile si cabane catarate pe piscurile semete sustin impreuna spectacolul alpin captivant in orice anotimp, dar stralucirea ghetii si a zapezii ii da o nota feerica iesita din comun.

De aceea profit de iarna tarzie sa merg in excursii la munte. Prin tot ceea ce ofera muntele este contagios si da dependenta. Agentia Oxigentour.ro pune la dispozitia celor indragostiti de drumetie excursii la munte in tara si in strainatate. Ce-ar fi sa ajung in Edenul Drumului de Fier? Dolomitii reprezinta pentru alpinisti ceea ce este Mecca pentru crestini. Din pacate nu se poate acum, ci intre 18-23 septembrie si trebuie sa ma grabesc fiindca sunt doar 19 locuri. Mai trebuie sa strang si bani fiindca pentru aventura unica voi scoate din buzunar 460 de euro. Muntii Italiei plini de trasee anevoioase care fac sa-ti inghete sangele in vene, dar sigure nu se pot cuceri acum, ci cand zapada va fi complet topita de pe ei. Doar atunci voi face cunostinta cu cablurile fixate in stanci, cu treptele din materiale rezistente si scarile care sa-mi faciliteze cucerirea varfului.

Din fericire, cunosc muntii nostri, sunt la fel de frumosi si atat de aproape de casa, incat pot petrece acolo iarna tarzie. Iata ca am gasit o oferta pentru vacanta de Paste: intre 30 martie si 1 aprilie 2018 o excursie de trei zile la Hasmas si Piatra Singuratica.

Va fi doza maxima de distractie: schi, catarat, petreceri, excursii in aer liber sau cu saniile trase de cai cu zurgalai. Si tot cand ma aflu fata in fata cu muntele imi place sa imi imaginez cum se ascundeau haiducii sau dizidentii prin pesteri si paduri, cum isi sapau un tunel prin pamant peste care pravaleau o usa din piatra masiva si asa isi pierdeau urma.

Ah, muntii nostri saracii, ne-au fost depozite de lemn, sare si aur, ascunzatori si pasuni, depozite de plante medicinale si de fructe de padure, un adevarat Paradis! Suntem o tara binecuvantata cu toate formele de relief, cu clima temperata, cu mii de bogatii si un popor cald si ospitalier. Sa o strabatem pas cu pas, sa nu ramana teritoriu nevizitat de noi, fiindca pierdem frumusete la superlativ!

Muntele ma cheama la el, la ceas de iarna tarzie, sa ma bucur de zapada pana la iarna viitoare…

Cristina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *