Interviu cu un psihoterapeut

Reporterul: Puteti sa ne spuneti ce definitie aveti pentru termenul psihologie?
Psihoterapeutul: Este stiinta care imi permite sa patrund in mintile pacientilor mei, sa le corectez deformarile de gandire si sa le vindec traumele generate de fobii, pierderi si inselatoriile puse la cale de imaginatie. Pentru asta am ales studii universitare in domeniu, am continuat cu masterat si cu documentarea permanenta asupra a tot ce se scrie despre psihologie in tara si in strainatate.

Reporterul: Care sunt problemele acute cu care se confrunta romanii si pentru care solicita consiliere.
Psihoterapeutul: Din pacate, romanii inca manifesta retinere in a se programa la psihoterapeut, desi agenda mea este foarte incarcata, as dori ca nimeni sa nu mai poarte toata viata trauma din copilarie sau survenite in urma unor accidente, despartiri, decese ale persoanelor dragi si apropiate. Hipersensibilitatea face ravagii, iar specialistii au remedii impotriva ei.

Interventia providentiala a psihologului inlatura depresiile si salveaza vieti de la ruina. Am tinut sa atrag atentia supra acestui fapt, inainte de a va raspunde la intrebare. Iata pentru ce vin oamenii la mine la cabinet:

1) Consilierea adolescentilor care fie sunt timizi, fie de un orgoliu dus la extrem. Unii sunt apatici si considera viata pedeapsa suprema, altii o traiesc pe muchie de cutit, fara sa se gandeasca la consecinte. Copiii care au fost infiati si carora nu li s-a spus adevarul la timp si cu diplomatie se revolta si au un comportament rebel. Daca ranile nu sunt vindecate la timp, ei isi pot chiar ucide parintii adoptivi sau se sinucid.

2) Consiliere in cadrul conflictelor dintre generatii. Parintii prea posesivi sau care-si cresc copiii intr-un regim cazon, ajung la un moment dat sa nu-i mai poata stapani sau parintii cu viziuni prea liberale asista neputinciosi cum copiii lor consuma droguri, alcool si fumeaza, intra in cele mai nedorite anturaje si devin infractori la varste fragede. Unii dintre ei sunt prevazatori si la cele mai mici semne ale neputintei vin la psihoterapie.

3) Consiliere de cuplu. Undeva, in timp s-a produs o rupture care tinde sa compromita familia si tot ce au construit partenerii impreuna, iar copiii sunt victimele care sufere cel mai mult. Conflictele sunt cauzate de faptul ca:
-unul dintre soti refuza cooperarea, ci vrea doar sa domine
-relatii intime esuate, infidelitate
-lipsuri financiare
-gelozia patologica a sotului sau a sotiei.

Toate aceste conflicte pot fi stinse, iar relatia devine si mai frumoasa dupa ce partenerii au depasit impreuna, ajutati de psiholog, incercarile.

4) Pregatim fetele si baietii pentru viata de familie si pentru relatia de cuplu, care are viata lunga daca se face o buna pregatire premaritala. Fara respect, toleranta si incredere in celalalt nu se poate pune temelia unei familii adevarate.

5) Oamenii cu diferite traume din trecut, neincrezatori in fortele proprii doresc sa se dezvolte, dar acest lucru nu este posibil pana nu se vor situa deasupra trecutului. Nu au viitor cei intorsi cu capul catre trecut, ci risca asemenea personajului biblic Sara sa devina stalpi de sare intr-un mediu pe cale de disparitie.
Reporterul: Ne puteti oferi datele dumneavostra de contact?

Psihoterapeutul: Cu placere! Adresa de e-mail: contact@psihocab.ro, numarul de telefon: 0728 050 900, adresa cabinetului: Bd. Alexandru Obregia nr. 23, bl. M8. sc1, et.8, ap.63, sector 4, Bucuresti, Autobuz 313, troleibuz, iar pentru ca nevoia de psiholog este asa de mare, la trei sedinte platite, ofer una gratuit.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *